MEDIA

TÅRGAS I MEDIA

Polisen kan nu använda tårgas i större utsträckning

 

I de flesta länder är det vanligt för myndigheter att använda sig av tårgas för att t.ex. störa demonstranter eller bråkiga personer. I Sverige har tårgas oftast använts inomhus t.ex. för att få ut personer som sitter och trycker i en lägenhet.

 

Nu ändras dock reglerna för hur polisen får använda tårgas och pepparsprej. Reglerna för pepparsprej skärps medan tårgas nu får användas även utomhus.

Tidigare har tårgas utomhus inte varit tillåtet över huvud taget fast nu får man använda det i vissa lägen, säger Per Engström, chef på Rikspolisstyrelsens brottförebyggande avdelning.

 

Nya regler säger att tårgas ska få användas vid särskilda polis insatser som t.ex. insatser vid folksamlingar. Möjliga scenarion är demonstrationer och fotbollsmatcher.

Till skillnad från tårgas så har pepparsprej fått användas utomhus av polisen. Efter kritik om hur användandet gått till inför nu Rikspolisstyrelsen begränsande regler för pepparsprej. Ett par möjliga situationer som anses olämpliga är t.ex. på arrestavdelningar där man vara restriktiv. Det var inte reglerat över huvud taget förut. Likaså inne i fordon får man inte använda pepparspray.

 

Källa:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-tillats-anvanda-targas-oftare/

Tårgasattack anmäld Falköping

 

Två personer har anmält till polisen att de blivit sprejade med tårgas vilket rubriceras som misshandel.

De drabbade säger att de fick sprej i ansiktet enligt Skövdepolisen.

 

Anmälan till polisen rubriceras som misshandel och hände 08.20 den 5:te juni på måndagsmorgonen på Warenbergsgatan.

Två män har anmält en annan man för att han ska sprejat dem med tårgas säger Fredrik Bergström, stationsbefäl vid Skövdepolisen.

 

Om det verkligen var tårgas eller någon annan sorts sprej t.ex. pepparspray är inte helt klart.

 

Gärningsmannen ska enligt Polisen vara identifierad av de båda offren.

 

Att inneha tårgas eller pepparsprej räknas som vapenbrott i Sverige.

 

https://www.vastgotabladet.se/article/anmalde-attack-med-targas/

Publicerad 5 juni 2017 14:49

 

Tårgas mot demonstranter i Turkiet

 

2017-06-25

 

Mängder av turkiska poliser stod längs torg och gator för att hindra alla som ville delta i prideparaden i Turkiet. Några få demonstranter vågade sig genom barrikaderna. De greps snabbt eller stoppades med tårgas.

 

Det var spänd stämning runt det franska kulturcentret i Istanbul under söndagen.

 

Istanbuls ledare tog beslutet att för tredje året i rad förbjuda Prideparaden i Istanbul. Anledningen påstods vara en hotbild mot paraden och att de måste skydda medborgare samt turister. Hotet sägs komma från högerextrema grupper.

 

Gatorna var fulla av poliser och vattenkanoner för att stoppa demonstranterna. Varje person som kunde tänkas vilja delta i paraden stoppades och beordrades att lämna området. Några konservativa kvinnor gick förbi och skrek åt en av deltagarna att de skulle lämna landet. Några deltagare ropade små slagord men förgäves. Ett par sekunder senare var de omringade av polisen. Flera personer greps inför mängder av journalister som var på plats för att rapportera.

 

En bit därifrån lyckades några att få upp en banderoll men blev omedelbart beskjutna med tårgas.

 

http://www.dn.se/nyheter/varlden/targas-mot-prideparad-i-istanbul/

 

Tårgas i Turkiet

Tårgas och vattenkanoner inför Toppmötet i Hamburg

 

Det blev dramatiskt på Hamburgs gator dagen innan G20-mötet inleddes i Tyskland. Våldsamheterna drog i gång efter att polisen uppmanat svartklädda maskerade demonstranter att ta av sig sina maskeringar.

 

Svartklädda demonstranter protesterade på Hamburgs gator dagen innan det stora G20-mötet inleds. Demonstranterna samlas under banderollen "Welcome to hell".

 

Torsdagens demonstrationståg hann inte långt innan oroligheter bröt ut och demonstranter ur svarta blocket kastade smällare och flaskor mot poliserna. Polisen svarade med tårgas och vattenkanoner.

 

Hamburgpolisen ville skilja det svarta blocket från resten av demonstrationen och uppmanade på Twitter andra demonstranter att dra sig undan så att resten av tåget kunde fortsätta. En dryg timme efter att demonstrationen börjat uppgav polisen att den var över.

Men flera timmar senare var det fortfarande oroligt på Hamburgs gator. Maskerade aktivister rapporterades under kvällen ha samlat

stenar och annat material att kasta och satt eld på föremål på sidogator.

 

Det finns uppgifter om att människor skadats i sammandrabbningarna, men ingen information om hur många det rör sig om eller hur svårt skadade de är.

 

Säkerhetspådraget inför G20-mötet är enormt och mellan 15- och 20 000 poliser har länge varit redo att hantera både fredliga och konfrontationslystna demonstranter. Omkring 100 000 demonstranter väntas, och enligt tyska säkerhetsexperter bedöms omkring 8 000 av dessa vara vänsterextremistiska och våldsbenägna.

 

Redan under torsdagseftermiddagen greps sex personer för att de kastat flaskor mot poliser.

 

https://www.svd.se/welcome-to-hell-tar-emot-i-hamburg

 

Polisen sprutar tårgas i Hamburg

Man attackerades med tårgas i sitt hem

 

Efter en konflikt på internet knackade en man på hos sin fiende. Men istället för att prata vidare sprayades han och hans sambo med tårgas.

 

En konflikt på nätet mellan två män i Trelleborg ledde till en misshandel. Under tisdagen ska en man åkt hem till de boende på Västergatan. När dörren öppnades ska mannen ha sprayat tårgas i ansiktet på den andra mannen i lägenheten. Polis skickades till platsen och förhör har hållits med de inblandade.

 

Det finns en misstänkt i ärendet och både gärningsmannen och offren är kända av polisen sedan tidigare så det ser ut som att fallet ska kunna lösas enligt Trelleborgspolisen.

Mannen anmäls för misshandel, hemfridsbrott och brott mot vapenlagen.

 

Tårgas skadade flera personer på Frankfurts flygplats

 

2017-09-13

 

Incidenten inträffade vid lunch på Tysklands största flygplats i Frankfurt och personerna som exponerats av gasen befann sig i inchecknings området.

 

Flera personer har skadats av tårgas på Frankfurts flygplats, skriver en flera medier. Flera personer med andningsbesvär fördes till sjukhus.

 

En anställd på flygplatsen uppger att det tills vidare är oklart var tårgasen kom ifrån men att man misstänker att det var en attack mot flygplatsen.

 

Tårgas mot demonstranter i Kenya

 

2017-10-27

 

Under nyval skapades det konflikter runt om i Kenya. Hundratusentals människor skulle till vallokaler i hela landet. Nyvalet inleddes då Kenyas domstol ogiltigförklarade den sittande presidenten seger i valet 8 augusti.

 

Poliser och demonstranter har i samband med nyvalet drabbat samman i delar av huvudstaden Nairobi, och i västra delarna av landet, där oppositionsanhängare har försökt blockera vallokaler. I flera städer har demonstranterna spärrat vägar och kastat sten på polisen, som i sin tur svarat med tårgas.

 

Källa

 

Polis skjuter en tårgaspatron mot motståndare i den kenyanska huvudstaden Nairobi.